Rus Sanatçı Anti-Savaş Süpermarket Protestosu Nedeniyle Üç Buçuk Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

Anastasia Dyudyaeva, hükümet karşıtı mesajlar yaymakla suçlanan ikinci sanatçı oldu.

Kaynak: Sophia Kishkovsky, Sanat Mecmuası, 22 Temmuz 2024. Fotoğraf: ZUMA Press Inc / Alamy Stock Photo.

Anastasia Dyudyaeva, hükümet karşıtı mesajlar yaymakla suçlanan ikinci sanatçı oldu.

22 Temmuz 2024 – Sophia Kishkovsky

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki bir askeri mahkeme, bir sanatçı ve eşini “terör faaliyetlerine kamu çağrısı” suçlamasıyla üç yılı aşkın süreli hapis cezasına çarptırdı. Karar, 18 Temmuz’da açıklandı.

Savcılar, Anastasia Dyudyaeva ve eşi Aleksandr Dotsenko’nun, yaşadıkları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğduğu Leningrad bölgesindeki bir süpermarkette hükümet karşıtı sloganlar içeren peçeteler yerleştirdiklerini iddia ediyor. Sloganların, Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna işgaline atıfta bulunduğu öne sürüldü.

Dyudyaeva üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılırken, Ukrayna doğumlu olan Dotsenko’ya üç yıl hapis cezası verildi.

Dyudyaeva, savaşın başlamasından bu yana bir süpermarkette anti-savaş protestosu nedeniyle mahkum edilen ikinci Rus sanatçı oldu. Geçen Kasım ayında, Sasha Skochilenko, mağaza fiyat etiketlerini Rusya’nın Mariupol şehrini yok ettiğine dair bilgilerle değiştirdiği için yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Skochilenko’nun davasıyla ilgili temyiz duruşmaları, 17 Temmuz’da St. Petersburg şehir mahkemesinde başladı.

İnsan hakları örgütü Memorial’a göre, çift, bir paket şeker de dahil olmak üzere ürünlere Ukraynaca metinler yerleştirmişti. Örgüt, soruşturmacıların bu mesajların “Rusya Federasyonu Devlet Başkanının yaşamına yönelik saldırı çağrısı” içerdiğini belirttiklerini aktardı.

Dyudyaeva daha önce, polis tarafından baskın düzenlenen St. Petersburg bölgesindeki bir apartmanda gerçekleştirilen yer altı anti-savaş sergilerine katılmıştı.

Çift, camlı bir kafeste birlikte tutuldukları mahkemede, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Radio Free Europe/ Radio Liberty’nin Severa Realii servisi tarafından bildirildiği üzere, Dyudyaeva son açıklamasında, sanatçı olduğu için hedef alındığını hissettiğini söyledi. “İşlerimle gerçekliği yansıttığıma inanıyorum,” dedi. “Bugün sanatçı olduğum için, yaratıcılığım için yargılandığıma inanıyorum.”

Çift, eylemleri nedeniyle Rus hükümetinin “teröristler ve aşırılıkçılar” listesine alındı.

13 Temmuz’da, Sibirya’daki Tomsk kentinde bir mahkeme, anime sanatçısı Tatiana Laletina’yı, işgalin ilk gününde Ukrayna’ya yaptığı 30 dolarlık bağış nedeniyle “devlete ihanet” suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezasına çarptırdı. Geçen ay, Samara’dan sanatçı Irina Izamailova’ya, Ukrayna özel hizmetleriyle işbirliği yaptığı iddiasıyla devlet ihaneti davası açıldı.

Izamailova’nın erkek arkadaşı, Meduza tarafından kurulan insan hakları haber sitesi Mediazona’ya göre, Ukrayna’da pro-Ukraynalı Rus gönüllü bir birimde hizmet veriyor.


Kaynak: theartnewspaper

Scroll to Top