Zamanda ve Mekânda Derin Bir Yolculuk: Yerebatan Sarnıcı’nda ‘Daha Derine’ Sergisi

Yerebatan Sarnıcı Müzesi’nde “Daha Derine” Sergisi

Yüzyıllar önce suyun biriktirilip depolanması için inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, bugün evrensel kültürel bilincin ve kolektif toplumsal hafızanın kesiştiği bir mekân olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Geçirdiği kapsamlı ve özenli restorasyon çalışmalarının ardından, çağdaş müzecilik anlayışıyla hazırlanan ilk sergisi “Daha Derine” ile Yerebatan Sarnıcı, sanatseverleri zamanın sınırsız katmanları arasında gizemli bir yolculuğa davet ediyor.

“Daha Derine” Sergisi: Sanatın ve Tarihin Buluşma Noktası

“Daha Derine” sergisi, Ali Abayoğlu, Aslı İrhan, Berkay Buğdan, Güneş Terkol, Jennifer Steinkamp, Malik Bulut, Muzaffer Tuncer, Ozan Ünal ve Yasemin Aslan Bakiri’nin yapıtlarını bir araya getiriyor. Bu eserler, Yerebatan Sarnıcı’nın tarihsel belleğini geleceğin sanatına dair bir evren oluşturmak için kullanıyor. Sergi, suyun yaşamın kaynağı olması gibi, sanatın da iyileşmenin ve arınmanın aracı olduğunu vurguluyor.

Yerebatan Sarnıcı: Tarih ve Gizemin Kesiştiği Mekân

Yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, zaman ötesi bir mekân olarak ziyaretçilerini büyülüyor. Geç antikçağ dünyasında teknik bir ihtiyaç için inşa edilen bu yapı, aradan geçen yüzyıllar boyunca bir Bizans su sarnıcının çok ötesine geçmiş, ziyaretçilerini tarihle yüzleştiren bir muamma mekân haline gelmiştir. Yerebatan Sarnıcı, yerin altında bulunması ve idrakimizi zorlayan mimarisi ile ruhsal bir tetikleme yapar. Ziyaretçilerini yeraltının bilinmezliklerine ve sırlarına götürerek, insanoğlunun hayal gücünü ve ruhsallığını harekete geçirir.

Yeraltına Yolculuk: Yerebatan’ın Derinliklerinde Gizlenenler

Yerebatan Sarnıcı, yalnızca zamansal değil, düzlemsel olarak da ziyaretçilerini başka boyutlara savuruyor. Yeraltının bilinmezlikleri, karanlıkta kalan sırları ve insanlığın ortak ruhsallığının derinlerinde saklanan unsurları barındırır. Yeraltı, insanlığın ortak duygusal hafızasında ana rahmi olarak yaşam öncesinin, ölüm sonrasının ve bilinmezliklerle dolu tekinsizliğin alanıdır. Yerebatan Sarnıcı, bu derinliklerde yer üstüne ait bir ömür sürmüş ve 1500 yıl boyunca varlığını sürdürmüş bir efsanedir.

Küratör Mahir Polat, “Daha Derine” sergisi ile ziyaretçilerini Yerebatan Sarnıcı’nın kalbine, Medusa’nın beklediği derinliklere inmeye davet ediyor. Polat, bu serginin izleyicilere kendilerinin ve insanlığın “duygusal derinlerine” ulaşma fırsatı sunduğunu belirtiyor.

Sanat Eserleri

Sergide yer alan eserler, sanatseverlere görsel bir şölen sunarken, Yerebatan Sarnıcı’nın tarihsel ve kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Ali Abayoğlu, Aslı İrhan, Berkay Buğdan, Güneş Terkol, Jennifer Steinkamp, Malik Bulut, Muzaffer Tuncer, Ozan Ünal ve Yasemin Aslan Bakiri gibi sanatçıların yapıtları, ziyaretçileri tarihin derinliklerine sürükleyerek, unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Yerebatan Sarnıcı Müzesi’nin “Daha Derine” sergisi, geçmişin izlerini günümüzün sanatıyla buluşturan, büyüleyici ve gizemli bir yolculuk sunuyor. Bu eşsiz sergi, Yerebatan Sarnıcı’nın tarihsel belleğini geleceğin sanatına dair bir evren oluşturmak için kullanıyor ve ziyaretçilerini tarihin ve sanatın kesiştiği bu muhteşem mekânda ağırlıyor.


Kaynak: Yerebatan


Scroll to Top