Gündoğumu Okumaları, Edebiyat ve Çağdaş Sanat: Kommagene Bienali-III

24 Ağustos itibariyle izleyicilerle buluşan 2. Kommagene Bienali’nin açılışı, çağdaş sanat ile edebiyatı ortak bir noktada buluşturdu. 24 Ağustos sabahı Nemrut Dağı’nın zirvesinde gerçekleşen “Gündoğumu Okumaları”, farklı ülkelerden gelen şair ve yazarların yanı sıra Türkiye’den birçok isme de ev sahipliği yaptı.

Güneşin ilk ışıkları eşliğinde “iyileşme” ve “umut” teması etrafında şekillenen şiir ve metinleri bir araya getiren “Gündoğumu Okumaları”, çağdaş sanatın bir parçası olarak edebiyatın da nasıl konumlanabileceğini, ne tür bir misyon ile bu sürece ortaklık edebileceğini ortaya koydu. Farklı coğrafya, iklim ve kültürlerden kişilerin bir araya geldiği nu etkinlik, performatif bir deneyim olarak açılışın bir parçası oldu.

Aynı gün, Nemrut Dağı’nın zirvesinde şiir okumalarına paralel bir şekilde bir de performans gerçekleşti. Moğolistan’dan gelen NEG-UUDEL Performance Art Group, izleyicilere “güneş” ve “umut” üzerinden seslenen, doğan her yeni günün yeni bir umut olduğunu vurgulayan bir deneyim sundu. Bu özel performansla başlayan süreç/bienal, kendisine eklemlenen diğer yan etkinliklerle devam etti.

Nemrut Dağı’nda, 24 Ağustos sabahı gerçekleştirilen Gündoğumu Okumaları’ndaalfabetik sırayla Abdullah Ezik, Ali Al-Shalah (Irak), Christos Koukis (Yunanistan), Çağla Meknuze (Lüksemburg), Hemant Divate (Hindistan), İnanç Avadit, Julijana Velichkovska(Kuzey Makedonya), Mehmet Sümer, Philip Meersman (Belçika), Selahattin Yolgiden ve Yağmur Sunar yer aldı.

2. Kommagene Bienali, ana etkinlik ve sergilere eklemlenen birçok projeye de ev sahipliği yaptı. Onur Polat’ın “Sırtlan Bilgisi”, Birgül Tüfek’in “Çocuk Gelinler” ve Ali Osman Yanık’ın “Kabuk” başlıklı sergisi, yerel ile ötesi arasınde gözettiği bağ ve bölgeye dair sunduğu farklı panoramalarla dikkat çekti. Yerel iş birlikleri ve çalışmalarla gün yüzüne çıkan bu sergiler, bienalin kapsamını genişletirken izleyicilere alternatif birer rota sunmasıyla da özel bir yerde durdu.

PARALEL SERGİLER:

Onur Polat – Sırtlan Bilgisi
Birgül Tüfek – Çocuk Gelinler
Ali Osman Yanık – Kabuk

GÜNDOĞUMU OKUMALARINA KATILAN ŞAİRLER/SANATÇILAR/YAZARLAR:

Abdullah Ezik
Ali Al-Shalah – Irak
Christos Koukis – Yunanistan
Çağla Meknuze – Lüksemburg
Hemant Divate – Hindistan
İnanç Avadit
Julijana Velichkovska – Kuzey Makedonya
Mehmet Sümer
Philip Meersman – Belçika
Selahattin Yolgiden
Yağmur Sunar


2. Kommagene Bienali, Gündoğumu Okumaları, edebiyat, çağdaş sanat, Nemrut Dağı, şairler, yazarlar, performans sanatı, NEG-UUDEL Performance Art Group, güneş, umut, Abdullah Ezik, Ali Al-Shalah, Christos Koukis, Çağla Meknuze, Hemant Divate, İnanç Avadit, Julijana Velichkovska, Mehmet Sümer, Philip Meersman, Selahattin Yolgiden, Yağmur Sunar, Onur Polat, Birgül Tüfek, Ali Osman Yanık, şiir okumaları, performans, sergi, sanat etkinliği, sanatçılar, uluslararası sanatçılar, Sırtlan Bilgisi, Çocuk Gelinler, Kabuk, bölgesel sanat, kültürel miras, yerel sanatçılar, sanat ve edebiyat, şiir ve sanat, bienal, sanat projeleri, sanatsal performans, alternatif rota, sanatsal panorama, kültürel etkinlikler, sanat ve umut, çağdaş şiir, uluslararası iş birliği, Nemrut performansı, bienal sergileri,






Scroll to Top